DESPRE AIKIDO

Ce este Aikido?


In fiecare publicatie de gen sau site de profil apare enuntul – Despre aikido – ce este aikido de fapt, nu ar fi suficiente paginile scrise, iar impresiile despre aceasta arta unica prin scopul sau, sunt elaborate si amprentate de practica individuala a fiecaruia aikidoka care isi propune definirea sa. Aikido in afara definitiei ad literam, Calea Armonizarii Energiei, conform ideogramei japoneze, ca sintezei a unei cai martiale specifice celor care cauta dupa bariera impusa de social, paradigmele vizibile, reprezinta in fapt o cale personala dificila si greu de mentinut, reprezentand asa cum am mai spus o lupta personala cu sine.

Cui i se adresează?

Aikido poate fi privit ca o forma de educatie non formala de succes, in fapt ce ofera ea, si cui i se adreseaza?

In principal se adreseaza tuturor pana la o varsta avansata; in realitate cei care beneficiaza sunt elevii pana la varsta adolescentina cand acestia isi diferentiaza dorinta de practica in ceva care sa le aduca satisfactii imediate, varsta ce impune prin teribilismul sau satisfactii rapide.
Se pot intalni in sali de aikido atat copii cat si adulti, in functie de loc si de instructor si cum vede acesta predarea acestei forme.
Din cele vazute pe parcusul anilor, in momentele in care ma intrebam sincer ce ofera aikido mai ales copiilor, furat de rapiditatea intretaierii orelor de curs si fuga dintre ele la diferite momente ale zilei, am avut sansa sa fiu tras de maneca de cativa observatori exteriori, care imi aratau clar efectele pe copii cu care lucram.

Am observat in primul modificarea starii interioare, in special la cei cu probleme de adaptare sociala indiferent natura lor, si aici ma refer si la cei cu autism, o crestere a stimei de sine, socializarea impusa prin practica cu partenerul obliga, indiferent segmentul de varsta, sa preia si sa construiasca o atititudine necesara efectuarii exercitiilor, pentru ca in aikdo exercitiile sunt comune cu un partener. Apoi specificitatea procedeelor, mult mai dificile decat in orice alta forma si stil martial, prin eschive si volute corporale constante, pune mintea in actiune, pentru ca aikido este dificil sa il inveti sa nu raspunzi direct agresiv la un atac.

Si vorbind despre aceasta, este si despre modificarea unei obisnuinte preluate din social si mass media legata de riposta si agresivitate, resuseste (aikido) sa redirectioneze programele flambante impuse de societate in care toata lumea reactioneaza violent si virulent la orice fel de stimuli.
Intr-o societate aflata intr-o alerta galopanta a agresivitatii, forma de antrenament devine terapie, si cu succes, intrucat evitarea constienta a conflictelor impune construirea unui mental adaptat impulsurilor fel si fel si a unor reactii in care practicantul indentifica corect mesajele si nu isi risipeste energia inutil in situatii neconstructive.

Filozofia Aikido

Ce va propun tuturor? Infinta rabdare, rezultatele sunt sigure daca nu se doreste implicarea intr-o arta martiala care sa defineasca un urban style, desi eu ca instructor le pot arata si acest lucru, nu competentele imi lipsesc, doar constientizez inutilitatea aplicarii unui fighting bazat pe reactii de pestera, desi cei care ajung la un nivel ridicat de practica, ajung sa aprofundeze in sala si metode foarte incisive.

Pentru a nu se creea confuzie, aikido ca mesaj este foarte clar, nu risipesti energia cu lucruri nefolositoare, inveti sa aplici metode transante pentru a iesi rapid din zona de conflict cat mai posibil nevatamat si fara a urmari distrugerea adversarului, dar pana la aceste rezultate sunt necesare foarte multe ore sustinute de transpiratie intrucat este cea mai dificila forma, dar singura din experienta personala, care nu lasa urme morale si intunecari sufletesti.

Dupa ce am strabatut multiple stiluri de arte martiale, singura care ma rotunjeste interior fara sa ma afecteze conflictual cu mine insumi, ramane aikido.
Practica odihneste indiferent cat de grea este, inveti geometria formelor aplicate direct si spatialitatea corpului in miscare, integrand constant principii pe care natura le aplica de la inceputul existentei. Aikido aplicat cu traire devine pentru practicant ca zborul natural pentru pentru o pasare si o libertate de expresie a corpului.

Dar pentru asta este necesar un instructor si o dorinta adevarata sa te implici pe saltea.