ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ce este Aikido?

Aikido – arta martiala care are punct de formare Aikijujutsu, practica samurailor din clanul Takeda provincia Aizu – Japonia, ale caror origini se cunosc cel putin pana la 1600 e.n..

Elev al școlii Daito-Ryu, fondatorul Morihei Ueshiba, rafinează si introduce metode eficiente de imobilizare a adversarului prin utilizarea într-un mod specific a forței combatante, scopul final fiind păstrarea integrității fizice a atacatorului.

Aikido a fost dezvoltat de către fondator ca o cale spirituala în menținerea păcii.

Este o arta martială din categoria stilurilor interne, cu principii ce se regăsesc în Tai Chi Chuen, Qi Qong, chiar și în vestita Fallun Qong.

De ce Aikido?

Alternativa de educație non formala pentru toate categoriile de vârstă – un stil diferit de apărare care ca principiu de baza evitarea  conflictului ca o metoda de îmbunatățire nu numai a abilităților fizice cât și cele de ordin moral necesare în societate.

Este potrivit aikido pentru copii?

Aikido ajută la parcurgerea pașilor de identificare și explorare a motricității celor mici printr-o formă de artă martială nonviolentă, prin metodele de antrenament dedicate lor, jocuri de mișcare și interacțiune permanenta în comunicare și dezvoltarea abilităților.

Prin aikido se pot obține, prin consecvența participării la ședințele cursului: disciplină, dezvoltare motrică, terapie comportamentala, abilități locomotorii și impulsionarea atenției în raport cu mediu, creșterea rezistenței la stres, efort și dureri fizice.

Exista competitie in aikido?

Singură competiție din aikido este cea cu propria persoană. Metodele și procedeele din aikido sunt foarte complexe și efectuate cu partener ceea ce nu este mereu simplu și comod. Practicantul trebuie să își învingă propriile temeri legate de capacitatea sa, cât să își îmbunătățească interacționarea social de grup pentru a putea practica și învăța corect metodele.

Există organizații care practică ideea de competiție în aikido. Această practică nu este una răspândită și nu aparține căii specifice de învățare a unei arte marțiale. O competiție se duce după anumite reguli care tind să nu indice performanțele reale ale unui elev.

Aiki-Concept nu aplică mediul competițional întrucât metoda este una împotriva conceptului de educație non-formală aplicat de club. Se organizează la un interval de timp prezentări ale abilităților dobândite. Acestea într-un cadru armonios în care pentru elev să fie și această o etapă de învățare și mai ales de recompensă.

Costuri si tarife?

In general costurile cursului de aikido din cadrul Aiki-Concept sunt reprezentate de: contribuțiile lunare, stabilite la fiecare început de an școlar și care țin cont de posibilitățile materiale ale părinților. Costurile cu festivalul de abilități aikido, taxele de examinare pentru participanți la grad, ce se efectuează de 2 ori pe an, și tabere/cantonament care se efectuează in perioadele de vacanta școlară.

Cum se desfasoara un antrenament in aikido?

Mai întâi prin disciplina, elevul trebuie sa înțeleagă ca pentru a parcurge un antrenament în scopul dezvoltării abilităților, fără accidente și deprinderea corecta în timp a metodelor, este necesara disciplina și respectarea regulamentul dojo-ului și a indicațiilor instructorului.

Din punct de vedere fizic antrenamentul se manifesta dinamic și progresiv cu exerciții de încălzire, procedee aplicate, elemente de efectuare în siguranță a procedeelor, exerciții de stretching, respirație de recuperare și chiar terapeutica, discuții și analiza orelor de curs.

Ce este dojo?

Dojo reprezinta sala de curs în care se efectuează antrenamentele de arte martiale, indiferent forma sa. Elevul primește în cadrul cursului și necesarul de informații legate de toate elementele necesare inițierii în aceasta disciplina, considerații legate de etica, ceremonial necesar în relațiile cu instructorul și colegii legate de practica în dojo.